Personal educador

La falta de personal, una constant a l’inici del curs escolar.

Comencem curs nou al País Valencià i pareix que les coses no canvien pel que fa a la cobertura amb agilitat les places d’atenció educativa.

13 / 09 / 2024 | Intersindical Valenciana-STAS Gva

Comencem curs nou al País Valencià i pareix que les coses no canvien pel que fa a la cobertura amb agilitat les places d’atenció educativa.

Un any més ens adonem de la importància que dóna l’administració educativa i, sobretot la Direcció General de Funció Pública, a començar el curs amb les plantilles senceres, o siga cap. Entenem que aquesta es deu a la falta de personal als serveis responsables de gestionar el personal i no a cap altra raó aliena perquè considerem de vital importància que la plantilla es trobe el més completa possible, sobretot les vacants i substitucions programades per a el funcionament òptim del servei.

El CEIP Montolivet, amb 2 educadores d’educació especial que en conjunt donen suport vora 20 alumnes amb necessitats especials que van des dels que necessiten ajuda per a la seua mobilitat personal i capacitat d’aprenentatge fins als que es troben en una situació d’alta vulnerabilitat socioeducativa, només compta amb una d’elles. Això implica que 11 personetes que tenien assignada una educadora d’educació especial no trobaran un suport educatiu tan necessari per a la inclusió en l’escola i en la vida social.

De la mateixa manera, el CEIP Francesc Pons Boigues de Carcaixent, amb un aula de dos anys, estan sense educadora d’infantil des d’abril d’aquest any, amb la qual cosa, l’alumnat més vulnerable en edat escolar i que necessita de cures especials no compta amb l’atenció requerida.

Com aquests centres hi ha molts més que al començament del curs escolar es troben que encara no s’han cobert les vacants o substitucions, algunes de les quals estan previstes amb una llarga durada.

Aquesta lamentable situació posa en dificultat que l’alumnat amb necessitats educatives especials i l’alumnat del primer cicle tinguen garantida la seua atenció educativa.

És inviable que aquest alumnat comence l’escola sense els recursos que per llei els toca tindre, i que faciliten la seua inclusió educativa dins del centre escolar.

De la mateixa manera, la falta de personal suficient obstaculitza que la resta de professionals del centre educatiu puguen acomplir la seua tasca educativa en condicions òptimes. Si a l’alumnat li falta el recurs educatiu, les necessitats bàsiques, com son l’autonomia personal, les habilitats socials i la independència funcional, no poden ser cobertes per la resta dels professionals del centre que tenen assignades altres tasques educatives. D’aquesta manera no es facilita la inclusió tan necessària.

Des d’Intersindical Valenciana-STAS exigim que s’habiliten d’una vegada, i de manera permanent, els mecanismes necessaris per a que es cobrisquen de manera àgil les baixes i vacants del personal d’atenció directa, ja que cada dia compta per aquest alumnat.

No es pot presumir d’una escola pública inclusiva i de qualitat si no tenim les plantilles educatives cobertes.

Una vegada més deixen de la mà de Déu a l’alumnat més vulnerable del sistema educatiu valencià.