Condicions laborals
Temporalitat

FALTA PERSONAL EN ELS CENTRES OCUPACIONALS DE LA PROVÍNCIA DE CASTELLÓ

És lamentable que la falta de cobertura dels llocs de treball es repetisca any rere any a la volta de les vacances d'estiu. I és que aquesta problemàtica que, lamentablement, sembla ser recurrent en les administracions públiques, provoca que la provisió de llocs de treball tant vacants com substitucions no es realitze amb l'agilitat necessària per a no interferir en el bon funcionament dels serveis.

20 / 09 / 2024 | Intersindical Valenciana-STAS Gva

És lamentable que la falta de cobertura dels llocs de treball es repetisca any rere any a la volta de les vacances d'estiu. I és que aquesta problemàtica que, lamentablement, sembla ser recurrent en les administracions públiques, provoca que la provisió de llocs de treball tant vacants com substitucions no es realitze amb l'agilitat necessària per a no interferir en el bon funcionament dels serveis.

Aquesta situació és més que sagnant en el cas del Centre Ocupacional de Vila-real, on clarament hi ha una falta de recursos humans que afecta de manera dramàtica al bon funcionament del centre i l'atenció adequada a usuaris amb necessitats especials i a la ciutadania. El fet que només dos dels cinc llocs de Mestre de Taller estiguen coberts implica una càrrega de treball excessiva per a la resta del personal, la qual cosa, inevitablement, repercuteix en la qualitat dels serveis prestats als 60 usuaris que depenen d'aquestes activitats per al seu desenvolupament i benestar.

Aquesta situació que Intersindical denúncia en el Centre Ocupacional de Vila-real no és un cas aïllat per desgràcia, existeixen més centres en els quals a més de les vacants de llarga duració no són cobertes havent d'assumir la resta del personal les tasques corresponents a eixe personal.

D'aquesta manera, aquesta situació afecta de manera molt negativa al personal, que es veu sobrecarregat amb les tasques del personal per cobrir, i alhora compromet l'eficàcia dels programes i activitats que estan dissenyats per a millorar la qualitat de vida de les persones ateses que van des de les tasques bàsiques de cures sanitàries i higiene fins a la cura personal de la resta d'usuaris que interaccionen entre si en el centre. Per no afegir les situacions conflictives que puguen sorgir entre els usuaris entre si o entre els usuaris i el personal que, donada aquesta falta en la plantilla, resulta molt difícil d'atendre i corregir.

És imprescindible que la Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge prenga les mesures urgents per a resoldre aquest dèficit de personal, ja que l'atenció a persones amb necessitats especials no pot quedar compromesa per problemes administratius o burocràtics. A més, aquest tipus de situacions ha de ser denunciat i visibilitat perquè s'adopten solucions ràpides i eficaces.

Els familiars dels usuaris de totes les edats, es plantegen actuacions i manifestacions contra la Vicepresidència, com a entitat responsable del funcionament del centre i del servei perquè es done una veritable acció social inclusiva. La falta de recursos personals i materials és una constant en els centres socials del nostre territori, i més sagnant a Castelló.

Des d'Intersindical Valenciana-STAS exigim que s'habiliten d'una vegada, i de manera permanent, els mecanismes necessaris perquè es cobrisquen de manera àgil les baixes i vacants del personal d'atenció directa, ja que cada dia compta per a aquest personal



FALTA PERSONAL EN LOS CENTROS OCUPACIONALES DE LA PROVINCIA DE CASTELLÓ

Es lamentable que la falta de cobertura de los puestos de trabajo se repita año tras año a la vuelta de las vacaciones de verano. Y es que esta problemática que, lamentablemente, parece ser recurrente en las administraciones públicas, provoca que la provisión de puestos de trabajo tanto vacantes como sustituciones no se realice con la agilidad necesaria para no interferir en el buen funcionamiento de los servicios.

Esta situación es más que sangrante en el caso del Centro Ocupacional de Vila-Real, donde claramente hay una falta de recursos humanos que afecta de manera dramática al buen funcionamiento del centro y la atención adecuada a usuarios con necesidades especiales y a la ciudadanía. El hecho de que solo dos de los cinco puestos de Maestro de Taller estén cubiertos implica una carga de trabajo excesiva para el resto del personal, lo que, inevitablemente, repercute en la calidad de los servicios prestados a los 60 usuarios que dependen de estas actividades para su desarrollo y bienestar.

Esta situación que Intersindical denuncia en el Centro Ocupacional de Vila-Real no es un caso aislado por desgracia, existen más centros en los que además las vacantes de larga duración no son cubiertas debiendo asumir el resto del personal las tareas correspondientes a ese personal.

De esta manera, esta situación afecta de manera muy negativa al personal, que se ve sobrecargado con las tareas del personal por cubrir, y a la vez compromete la eficacia de los programas y actividades que están diseñados para mejorar la calidad de vida de las personas atendidas que van desde las tareas básicas de cuidados sanitarios e higiene hasta el cuidado personal del resto de usuarios que interaccionan entre sí en el centro. Por no añadir las situaciones conflictivas que puedan surgir entre los usuarios entre sí o entre los usuarios y el personal que, dada esta falta de plantilla, resulta muy difícil de atender y corregir.

Es imprescindible que la Vicepresidencia y Conselleria de Servicios Sociales, Igualdad y Vivienda tome las medidas urgentes para resolver este déficit de personal, ya que la atención a personas con necesidades especiales no puede quedar comprometida por problemas administrativos o burocráticos. Además, este tipo de situaciones debe ser denunciado y visibilizado para que se adopten soluciones rápidas y eficaces.

Los familiares de los usuarios de todas las edades, se plantean actuaciones y manifestaciones contra la Vicepresidencia, como entidad responsable del funcionamiento del centro y del servicio para que se dé una verdadera acción social inclusiva. La falta de recursos personales y materiales es una constante en los centros sociales de nuestro territorio, y más sangrante en Castelló.

Desde Intersindical Valenciana-STAS exigimos que se habiliten de una vez, y de forma permanente, los mecanismos necesarios para que se cubran de forma ágil las bajas y vacantes del personal de atención directa, ya que cada día cuenta para este personal.