Condicions laborals

Una olla a punt d’esclatar: la crítica situació del servei de gestió de personal no docent a la Direcció Territorial d’Educació a València

Fa molt de temps que des de STAS venim alertant del desastre que suposa el mal funcionament del servei de personal. No és només un problema de gestió: és una vulneració directa dels drets laborals del personal públic. S’estan acumulant errors, retards, greuges… i, el que és pitjor, molts acaben en reclamacions o fins i tot als jutjats, coses que es podrien evitar amb més personal i una bona planificació.

14 / 05 / 2025 | Intersindical Valenciana-STAS Gva

L’administració pública necessita més personal per a sostindre uns serveis públics de qualitat. És una realitat sabuda i compartida des de fa temps i per la que Intersindical Valenciana-STAS ha fet campanyes des de fa tota una vida.

Si parlem dels serveis de gestió del personal, la situació és directament insostenible. És ací on la manca de recursos humans es fa més evident, més greu i amb conseqüències directes sobre tota l’estructura administrativa que sustenta els serveis públics de que depèn la Conselleria d’Educació concretament.

La Direcció Territorial de València, i en concret el servei de personal no docent, es troba al límit. Amb mínims històrics de plantilla i una càrrega de treball creixent, este departament tracta de fer front a un volum administratiu desbordant. Davant aquesta situació que Intersindical no es cansa de denunciar en els fòrums corresponents, l’administració en lloc de reforçar-lo com caldria no cobreix les baixes i les vacants que es generen al servei, empitjorant encara més el col·lapse d’un servei fonamental per a la marxa dels centres educatius.
A aquesta situació s’hi suma una realitat, encara més sagnant de la que es té coneixement en juny i juliol, i que en setembre s’agreuja, amb l’organització del nou curs escolar, la qual cosa desborda un servei ja de per si extenuat.

Tots els nomenaments, els cessaments i tot el moviment de personal per a que les plantilles del personal estiguin a punt per a l’inici de curs fan d’aquest període un autèntic repte anual. Però tot i ser perfectament previsible, el reforç mai arriba a temps ni amb els efectius suficients per a un servei que arrossega una falta de mitjans personal i materials molt sagnants.

Enguany, a més, s’hi afegeix un factor determinant: l’acumulació de processos selectius que s’estan resolent simultàniament, amb tot el moviment de personal funcionari que això comporta. D’altra banda, s’ha de sumar la nova onada de cessaments automàtics d’acord amb el que estableix la llei 20/2021 de reducció de la temporalitat a l’administració pública, una mesura que, suposa una càrrega administrativa afegida i massiva per al servei de personal, ja de normal saturat i que no pot donar la resposta àgil que requereix la gestió del personal dels centres educatius.
Amb un equip desbordat per la feina, sobrecarregat per la falta de personal, esgotat per l’estres i sense reforços estructurals, no tardarà en col·lapsar i aquesta situació repercutirà negativament en el funcionament dels centres educatius com ja ho hem sofrit abans. A grans trets, es un servei poc atractiu pel que fa a les condicions laborals, si a tot això afegim que tenen els complements més baixos de la RLT. encara més si cap, es dificulta la cobertura d’aquests llocs de manera estable.

S’està desincentivant la permanència i s’agreuja el problema estructural de fons.

D’altre ordre de coses, cal revisar les condicions retributives si realment es vol atraure i retenir personal qualificat en aquest servei, fins i tot al lloc de responsable de l’equip que en breu es jubila.

La situació ha arribat a un punt en què la comunicació amb el servei és pràcticament impossible per la sobrecàrrega de treball i les urgències.
El personal afectat per qualsevol incidència que intenta contactar per telèfon, per correu electrònic o fins i tot presencialment, amb el servei, es troben amb la nul·la resposta o el silenci desestimatori més descoratjador, i això genera impotència i malestar entre les treballadores i treballadors afectades.

Des d’STAS rebem consultes diàries que atenen a qüestions bàsiques del funcionament del servei que no poden ser ateses.

La Intersindical Valenciana-STAS denuncia el col·lapse del servei de personal i exigim mesures a l’administració per a evitar aquesta situació.

Fa molt de temps que des de STAS venim alertant del desastre que suposa el mal funcionament del servei de personal. No és només un problema de gestió: és una vulneració directa dels drets laborals del personal públic. S’estan acumulant errors, retards, greuges… i, el que és pitjor, molts acaben en reclamacions o fins i tot als jutjats, coses que es podrien evitar amb més personal i una bona planificació.

La paradoxa és de traca: falta personal per a gestionar el personal! I aquesta falta no només col·lapsa el servei, sinó que fa mal a qui el gestiona i a tot el sistema. Al final, qui paga els plats trencats? Doncs el personal no docent, els centres educatius i, com sempre, l’alumnat. En definitiva una olla a pressió a punt d’esclatar.

El servei de personal no docent de la Direcció Territorial d’Educació de València està absolutament desbordat. No es pot continuar així. Cada dia que passa sense reforços, sense una resposta clara i sense una mínima voluntat política d’arreglar-ho, és un pas més cap a l’esclat definitiu. Estem posant més foc a una olla que ja està a punt d'esclatar.

Des de STAS exigim solucions ja. No podem permetre que es continue vulnerant els drets del personal públic mentre l’administració mira cap a una altra banda.