Comunicat d’Apunt

Desde Intersindical ens reafirmem en la línia que sempre hem mantingut sobre À Punt o l’extinta Canal 9. Mitjans públics, sempre. En valencià i de qualitat.

27 / 04 / 2024 | Intersindical Valenciana-STAS Gva


La Intersindical Valenciana vol manifestar la seua preocupació per la proposició de llei de PP i Vox per a canviar el marc normatiu d'À Punt. En l’esborrany del text, d’una calculada indefinició, s’entreveuen canvis que poden suposar un pas enrere en la consolidació dels mitjans públics valencians com a eina de vertebració del territori, foment de la llengua i cultura pròpies i per a la construcció d’una opinió pública independent.

La reforma presenta una desregulació dels contrapoders que operen en l’actual CVMC en favor d’una nova estructura de govern i majories que afavoriran el control directe del Consell, en una plataforma de comunicació pública què, per definició, hauria d'estar protegida de tota sospita o temptació d'ingerència política.

Les exigències de neutralitat, pluralisme i participació casen malament amb l'expulsió del futur Consell d'Administració de la participació del Consell de la Ciutadania i el Consell de l'Audiovisual, o la decisió d'eliminar el representant de la plantilla. La falta d'explicacions sobre la reforma del Consell d'Informatius o el llibre d'estil conviden a posar-se en alerta.

L'esforç dels reguladors per concretar una nova estructura de poder xoca amb la indefinició general sobre el projecte. Per no haver-hi no n'hi ha ni concreció del compromís pressupostari de la Generalitat. El nou sistema de finançament a voluntat del Consell, com a substitut de la forquilla d’entre el 0,3% i el 0,6% del pressupost de la Generalitat fins ara vigent, alimenta la incertesa sobre el futur de l’empresa pública, que fa anys que reclamem que hauria d’estar consolidada i protegida en l’Estatut d’Autonomia.

Per contra, es projecta en la nova llei una reorientació mercantilista, hereva dels discursos que confonen servei públic amb rendibilitat econòmica, que ja escoltaven amb sorpresa en les intervencions dels partits en el govern valencià a la comissió de les Corts sobre la radiotelevisió. Es vincularà la continuïtat de la futura À Punt als ingressos? No ho sabem i no s’explica. Com tampoc les quotes de producció pròpia o el compromís mínim de compres a les productores valencianes o les garanties per a evitar l’externalització arbitrària de programes i continguts, que va estar en la base de l’afonament econòmic de Canal 9.

D'entre els forats més cridaners de la reforma, destaca la manca de menció al valencià, fins ara vehicular en À Punt, l’únic mitjà audiovisual autonòmic en llengua pròpia. L’entrada de programació en castellà ignora i amenaça d'agreujar el retrocés que adverteixen tots els indicadors sobre l’ús del valencià. Recordem els legisladors que l'Estatut d'Autonomia obliga a donar "especial protecció i respecte” a la seua recuperació, dins la normativa de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, fets que de tan obvis no caldria subratllar si no fora per l'alarma que ha acompanyat algunes de les manifestacions i iniciatives del nou Consell.

De manera especial preocupa la situació de la plantilla, que suma sis anys en situació d'interinitat i que a punt d'iniciar el procés de consolidació torna a situar-se en un escenari d'incertesa i tortura psicològica, amb una nova relació de llocs de treball en l'horitzó que planta més dubtes que solucions. Poc aporten les manifestacions del PP a les Corts, frivolitzant amb la càrrega de treball i la dimensió de la plantilla durant la presentació de la llei. Si s'han fet des de la ignorància, cal preocupar-se per la desinformació des que es pilota el procés de reforma. Si s'han fet amb plena consciència, caldria ubicar-les directament en el terreny de l'amenaça.

No permetrem la pèrdua de llocs de treball públics en À Punt, una de les televisions autonòmiques més infradotades de recursos humans i materials del panorama audiovisual autonòmic. I per això reclamem seguretat jurídica per a estabilitzar la plantilla actual i garanties per als aspirants externs en futurs processos selectius. 

Hauríem desitjat que el nou Consell haguera iniciat una autèntica negociació sobre els mitjans públics valencians, donant veu i participació a totes les parts per a la consolidació d’À Punt com a servei públic essencial i estratègic. Però amb la tramitació parlamentària ja començada, instem els grups parlamentaris de PP i Vox a incorporar les esmenes que aquest sindicat plantejat a través del comité d’empresa d’À Punt, respecte dels oblits, deficiències i amenaces que hem anticipat.